A franciák evés-ivásban nem
ismernek tréfát. A hagyományos
francia étrend: reggelire tejeská
vé,
croissant vagy vajaskenyér.
A legfontosabb
étkezés az ebéd: elôétel, hús
zöldségkörettel, saláta (vigyázat,
a fôétel után fogyasztják!) sajt
és desszert, mindez borral
megöntözve. A vacsora egyszerûbb:
leves (csak este, sohasem délben),
fôétel, sajt, desszert. Ma már egy
kicsit változtak az étkezési szokások:
mivel a nôk többnyire nem szeretnek
(vagy nem érnek rá) minden nap
ilyen sokat pepecselni a konyhában,
a családok napközben nincsenek együtt,
a fô étkezés a vacsora lett. A divat is beleszólt
az étkezésbe: a franciák egyre jobban
aggódnak a vonalaikért, így a tradicionális
konyha is törekszik az egyszerûbb, könnyebb
megoldásokra. Ám enni nagyon szeretnek a
franciák. Minden alkalom megfelel egy kis
kajálásra: családi ünnepség, baráti összejövetel,
üzleti vacsora. Természetesen nem maradhat el
az aperitif étkezés elôtt, a digestif, azaz az
emésztést serkentô levezetô ital a végén, és,
persze a jóféle borok a fogások mellé.
Egy ilyen nagy országnak természetesen
a konyhája is nagyon sokszínû. Mást esznek
Savoie-ban, mint a Cote d’Azurön vagy
Bretagne-ban.
Tegyünk egy gasztronómiai utazást! - Ile-de France: az ország szíve, ez veszi körül
a fôvárost. Itt készítik a világhírû brie sajtot. - Bretagne a palacsintájáról híres, meg az
almaborról, amit itt cidre-nek neveznek.
Itt készítik a camembert sajtot és a pont
l’éveque-et
(ez is sajt), és bármily hihetetlen,
a nemzeti ételük a pacal. - A Francia Középhegységben készül az
auvergne-i kék sajt. A környék jellegzetes
eledele a fokhagymás, sajtos krumplipüré,
az auvergne-i tál. - Az ország dél-nyugati része, az aquitániai
medence és a Pireneusok vidéke valóságos
paradicsoma az ínyenceknek: ez a híres libamáj
és a szarvasgomba hazája, és itt készítik a
cassoulet-t. Ezt csak azok kóstolják meg, akik
nem félnek a hízástól, ugyanis ez olyan
tartalmas étel, hogy felveheti a versenyt a
hagyományos magyar konyhával. Van benne
ugyanis szalonna, sertéshús, libazsír, kolbász,
fehérbab és sok zöldség. A tengerparton az
osztriga hódít; ezt csak élve szabad enni.
Úgy gyôzôdnek meg róla, hogy az osztriga
garantáltan friss-e, hogy pár csepp citromot
csöpögtetnek rá. Ha összerándul, már le is
szabad nyelni. Itt készül a híres kék sajt, a
rokfort. - A mediterrán vidéken, a Cote d’Azur-ön az
olíva és a fokhagyma az úr. Minden ételbe kerül
belôlük. A tengerparton feltétlenül meg kell
kóstolni a bouillabaisse-t, azaz a halászlét.
És senki ne csodálkozzon rajta, hogy egész
fehéres színe van, és majonézt meg piritóst
kínálnak mellé. A szépnevû ratatouille nagyon
emlékeztet a mi lecsónkra, csak nincs benne
szalonna, ellenben sok-sok zukkinivel és
padlizsánnal készítik. - A lyoni régió híres a gasztronómiájáról:
például az itt készített felvágottakról, meg
az Alpokban divatos fondue-rôl. Ezt a sajtételt
eredetileg a pásztorok készítették, akik kora
tavasztól késô ôszig kinn éltek az állatokkal
a hegyekben. Amikor fogytán volt az ennivalójuk,
akkor a megmaradt száraz sajtvégeket
összevágták, kikentek egy serpenyôt
fokhagymával, forraltak egy kis bort meg
pálinkát, majd belekeverték a sajtokat.
Az illatos olvasztott sajtba belemártogatták
maradék száraz kenyerüket, és pompásan
megvacsoráztak. - Bourgogne-ról mindenkinek a burgundi,
a híres bor jut eszébe. Meg persze a mustár,
amit Dijonban készítenek. A vörösboros
kakasért és a burgundiai módra készített
csigáért messze földrôl idezarándokolnak
az ínyencek. A helyi sajt specialitás pedig
a gruyere, a kemény, reszelni való sajt. - Az ország észak-keleti vidéke, Elzász,
Lotaringia és Champagne szintén aranybánya
a haspókoknak. Elzászban nemzeti eledel a
töltöttkáposztára emlékeztetô choucroute,
szép nagy cupákok meg kolbász is van benne.
Lotharingia egy káprázatos tortával a quiche
lorraine-nel ajándékozta meg a világot.
Ez egy sós, linzeralapú, szalonnával, túróval
és tejfölel sütött elôétel. Champagne-ban,
bárki kitalálhatja, elsôsorban inni érdemes:
pezsgôt. - Az északi országrészen, Flandriában már kissé
belgásabb ízlés dívik: itt elsôsorban sört isznak,
kagylót és olajban sült húsokat, zöldségeket
esznek.
Egy étkezés bor nélkül, olyan mint egy csók
bajusz nélkül – tartja a mondás. Bár zárójelben
megjegyzem, hogy a bajusz ma már nem tartozik
hozzá feltétlenül a francia férfi imázsához.
Lássuk tehát a borokat! Bourgogne ismerôsen
hangzik a borkedvelôknek. Ám nem csak vörös,
hanem fehér bor is terem ezen a vidéken.
A chablis fehérbor, a beaujolais (vörösbor)
a Rhone vidékén készül, csakúgy, mint a szintén
vörös Cote du Rhone. Bordeaux-ban vörös bor,
azaz bordói terem, hogy milyen sûrû, és testes,
azt el tudjuk képzelni, hiszen a bor színére
utal a mi bordó szavunk is. Elzász a könnyû,
fehér borok hazája, bár az itteni fajták neve
kicsit németesen hangzik: Riesling, Sylvaner. A pezsgôrôl, azaz a champagne-ról már szóltam,
de úgy illik, hogy említsük meg a franciák néhány
italtalálmányát, pl. a konyakot, melyet
Cognac-ban készítenek: ez egy fahordóban
érlelt borpárlat, és a calvadost,
mely almaborból készült rövidital. Az asztal mûvészetében, ahogy a franciák
mondják, nagyon fontos szerepet játszik a bor.
Az igazi értôk nagy gonddal választják ki minden
fogáshoz a megfelelôt, és arra is nagyon ügyelnek,
hogy az ideális hômérsékleten szervírozzák. |